Najprostszy sposób na spożywanie konopi to wrzucenie ich do paszczy i rozpoczęcie przeżuwania. Zły pomysł. Pomimo podejrzanego smaku, spożywanie surowych konopi powoduje wolno narastający i nieprzewidywalny High. Rozpuszczone w tłuszczu bądź alkoholu, czynne składniki bądź cannabinoidy, stają się prostsze do strawienia co powoduje znacznie lepszą i mocniejsza fazę. Są to podstawy każdej dobrej konopnej sztuki gotowania.

Ten rozdział wyjaśnia niektóre z bardziej przydatnych technik w konopnej kuchni. Nauczysz się jak przygotowywać konopie, jak mieszać je z innymi składnikami oraz jak tworzyć koncentraty o zajebiście dużej mocy. Nie ma potrzeby aby zagłębiać się w naukowe aspekty konopi aby móc upiec idealnego murzynka, lecz kilka podstawowych zasad postawi cię na właściwej pozycji. Podążaj za trzema złotymi zasadami i wszystko pójdzie świetnie.

Zasada 1:

Używaj Tłuszczy lub Alkoholu

Kiedy tylko zostanie rozpuszczone w tłuszczach bądź alkoholu aktywne składniki w konopiach przechodzą znacznie szybciej i całkowicie do krwiobiegu. Oznacza to, że otrzymamy mocniejszy i lepszy high w krótszym czasie, używając mniej konopi. Huraaaa! Większość przepisów znajdujących się w tej książce zawierają duże ilości masła – twój przyjaciel, tłusty paszport do lepszego czasu.

Zasada 2:

Utrzymuj to w rozmiarach na gryza

Dla szybkiego i efektywnego haju, konopie powinny być spożywane w małych dawkach jedzenia. Pełny żołądek znacznie opóźni, przedłuży i osłabi efekty spożycia konopi. Więcej pożywienia w systemie, oznacza mniej cannabinoidów docierających do krwiobiegu, i zajmie im więcej aby też tam dotrzeć. Z tego względu większość przepisów w tej książce to przepisy na przekąskowe jedzenie. Pożywienie na gastrofaze powinno pozostać na później.

Zasada 3:

Pilnuj dawkowania

Nigdy nie zgaduj w jakich ilościach dodajesz konopi do jedzenia. Dokładność w dozowaniu jest kluczowa dla dobrych odczuć podczas fazy. Zrób to źle i nic się nie stanie lub będziecie chorzy jak psy. Możesz przedawkować konopie i każdy ma swoją straszną historie na ten temat „kosmicznego-ciacha” które wyssało całą krew z ich zdziwionej buźki. Zawsze podążaj za tabelą dozowania na stronie 27 (to jest proste!) i bądź ostrożny co do tego ile jesz.

Czego Używać

Liście

Liście są tanio sprzedawane lub nawet oddawane za darmo przez hodowców którzy często nimi pogardzają jako niczym więcej niż śmieciem. Jest to dobra wiadomość dla konopnego kucharza jako że liście są idealne do gotowania. Kiedy jest nieprzyjemnie je palić, duże ilości wymagane do na-fazowania się są łatwo kondensowane do formy jednego ciasteczka. Dobrze przygotowane liście dadzą ci taki sam high jak najlepsze topki z tej samej rośliny.

Topki

Gdy reprezentują one mniejszą wartość w pieniądzach niż liście (dla szefa kuchni) to kwitnące topki rośliny dalej nadają się na znakomitą podstawę do naszego gotowania. Ze względu na ich dużą moc, tylko małe części topków są wymagane, daje nam to mniej trącący konopiami smak.

Haszysz

Haszysz jest prawdopodobnie jedną z najlepszych form konopi z którymi można gotować. Dużo przygotowań już miało miejsce podczas wytwarzania haszu, jest on łatwo rozpuszczalny w tłustym pożywieniu. Haszysz może być łatwo umiejscowiony w większości przepisów. Ponieważ moc haszyszu może się bardzo różnić dlatego też zaleca się aby w dużym stopniu być przezornym kiedy dodaje się haszyszu do swoich potraw.

Inne resztki

Łodyżki i pnie konopi zawierają bardzo małą ilość THC. Dlatego najlepiej jest ekstraktować go używając alkoholu (zobacz strona 20) jako że materiał jest zbyt włóknisty aby użyć go bezpośrednio w gotowaniu. Łuski od nasion konopi (nie same nasiona) są w miarę mocne i można je wykorzystać w taki sam sposób jak kwitnące topki.


Przygotowania

Wytwarzanie kono-mąki z liści

Najprostszym sposobem przygotowania konopi do gotowania, jest przetworzenie ich do pewnego rodzaju mąki która może być dodana bezpośrednio do przepisu. Liście przeznaczone na mąkę powinny być suche i wystarczająco łamliwe aby można było rozetrzeć je pomiędzy palcami. Krótki seansik w rozgrzanym piekarniku lub minutka albo dwie w mikrofalówce wystarczająco wysuszy nasze liście.

1) Usuń wszystkie łodyżki i zdrewniałe części z listowia, a następnie umieść je w mikserze.

2) Przetwórz za pomocą miksera liście na mączny pył i zostaw go aby osiadł na kilka chwil.

3) Używając noża, przesyp kono-mąkę przez sitko aby rozbić niektóre uparte liście i usunąć wszystkie łodyżki które mogły tam pozostać. Możesz zauważyć teraz klarowny pył który wytrącił się podczas procesu, jest on bardzo cenny gdyż zawiera w sobie duże ilości THC. Nie daj mu uciec. Kono-mąka powinna być przechowywana w hermetycznych pudełkach a następnie umieszczona w lodówce.


Mąka z Topów

Topki mogą zostać przerobione na mąkę w taki sam sposób jak liście. Jeśli topek nie jest wystarczająco suchy i łamliwy, powinien zostać pozostawiony w piekarniku (200oF = ok. 90oC)na około dziesięć minut lub pozostawiony w mikrofalówce na minutę a następnie pozostawiony na jakimś talerzu aby mógł ostygnąć. Młynek do kawy jest lepszym rozwiązaniem niż mikser gdy używamy małych ilości. W tym wypadku powinno bardziej się uważać aby nie stracić pyłu który zawiera bardzo duże ilości THC.

Hasz-Mąka

To po prostu zmielony hasz. Jak to zrobisz zależy tylko od tego jak bardzo skondensowany jest twój haszysz. Większość kostek haszyszu łamie się łatwo gdy zostanie podgrzana – minuta lub dwie w mikrofalówce lub piętnaście minut w piekarniku powinno wystarczyć. Dobra tarka do sera lub tłuczek i moździerz mogą zostać wykorzystane do zmielenia bardzo twardego haszyszu. Bardzo klejący się hasz, olejek haszyszowy, taki jak „Nepalese” może zostać posiekany na małe kawałeczki i dodany do przepisu – bardzo szybko się rozpuści.

Puree z Topów

1) Topy mogą zostać zmieszane bezpośrednio z jakąkolwiek cieczą w przepisie. Idealnie by było jeśli płyn zawierał by wysokie proporcje tłuszczy lub mleka.

2) Dodaj cannabinolowy roztwór do reszty składników w przepisie.

Używając Mleka
Obydwa mleka krowie i sojowe są doskonałe do gotowania z konopiami. Zawierają one emulgator którego nazwa to lecytyna. Lecytyna rozprowadza tłuszcz równomiernie w mleku, pozwalając tym samym aby cannabinoidy rozpuszczały się bardziej efektywnie, zwłaszcza gdy zostanie ono podgrzane. Nawet odtłuszczone mleko zadziała dobrze.

Wytwarzanie Kono – Meka
To jest zwykła makumba tylko że dodano tutaj miód w celu osłodzenia zwykłej makumby.



Wykorzystywanie Alkoholu

Cannabinoidy łatwo rozpuszczają się w spirytusie takim jak wódka lub gin. Im wyższe stężenie alkoholu tym lepiej. Konopie mogą być pozostawione w alkoholu aby nasiąkły na kilka tygodni, otrzymujemy z tego cannabinolową wódkę lub można dalej to wykorzystać do wytworzenia wysoko procentowego koncentratu THC.

Wytwarzanie Alkoholowego Koncentratu

Wytwarzając koncentrat THC przy pomocy alkoholu jest prostą i bardzo przydatną drogą przetwarzania bardzo dużych ilości konopi (liści i innych odpadów) do wysoko skoncentrowanego płynu zawierającego gigantyczne pokłady THC.

1) Przemyj wszystkie odpady w wilgotnej wodzie. Następnie osusz je i umieśc w płytkim naczyniu i wlej do niego 0.7 spirytusu ( tania silna wódka albo polski spirytus działają dobrze [angole jednak wiedzą kto robi najlepszy spirytus]).

2) Upewnij się że odpady są zanurzone, następnie zakryj naczynie przeźroczystą folią i pozostaw to w bezpiecznym miejscu aby przeleżało dwa lub trzy dni. W czasie tych 2-3 dni alkohol wydobędzie większość dóbr z odpadów.

3) Wymieszaj mieszankę a następnie przecedź ją przez sitko tym samym zbierając płyn w naczynku poniżej. Używając wypukłej części łyżki wgnieć pozostały płyn z odpadków.

4) Przelej troszkę płynu który zebrałeś przez liście a następnie wyciśnij je jeszcze raz. Powtórz ten proces jeszcze kilka razy aby wydostać jak najwięcej soków z odpadków.

Kiedy wszystko dobrze zrobisz zostaniesz nagrodzony, otrzymasz około pół kwarty cannabinolowego płynu. Możesz potem wygotować cały płyn aby zmniejszyć jego objętość. Powinieneś zabutelkować płyn i przechowywać go w lodówce. Cały ekstrakt może zostać potem dodany do drinków dodany do jedzenia lub pity taki jaki jest. Uważaj ten płyn jest bardzo potężny. Jedna łyżka do herbaty dostarczy Ci mocną dawkę.